17 June, 2024

Vi snackar snabba bilar och motorkul

Scuderia Ferrari har sin bas i Maranello i Italien med stallchef Maurizio Arrivabene i spetsen. Under fyra års tid har Mercedes dominerat Kinas Grand Prix, men i år såg det annorlunda ut i kvalet. I första startledet fanns Vettel och Räikkönen – som båda kör för Ferrari!Ferrari var först ut med att presentera sin senaste modell Ferrari SF15–T inför årets F1-säsong. Men Ferrari har inte bara konstruerat en ny bil, man har också konstruerat en ny organisation med ny personal på viktiga poster och Sebastian Vettel som Kimi Räikkönens teamkompis.

Den nya Ferrarin

Senaste gången Ferrari vann i Formel 1 var 2007. Från 2009-2017 har sporten dominerats av Red Bull och Mercedes. Ska Ferraris nya modell SF15–T ändra på den för Ferrari så dystra statistiken? Det spekuleras i att Ferrari ska ha gjort om motorn likt Mercedes föregående år.Den senaste modellen är ritad av den brittiske ingenjören James Allison. Bilen har en jättelång nos, linjeföringen är något aggressiv och man har behållit framhjulsupphängning med pull rods. Bilens fjädring är lågt placerad, vilket ska vara ganska svårjobbat, men bra för viktfördelningen.

Tidigare framgångar

Ferrari har haft stora framgångar med olika bilmodeller, inte minst med sportvagnsmodellen 166 MM. Inför säsongen 1950 uppdaterade man bilen med bättre De Dion-axel bak, i syfte att förbättra vägegenskaperna. Enzo Ferrari var dock missnöjd med bilen och den ersattes därför med Ferrari 375 F1.I Turin 1948 deltar Ferrari i Grand Prix-sammanhang för första gången. Sommer kniper en 3:e plats. 1949 kommer Ferraris första rejäla framgång – dubbelseger i Schweiz Grand Prix som följs av ytterligare segrar i Italien GP samt på Silverstone. 1950 kniper man en andraplats i Monaco Grand Prix.

Bilar , Motorsport